Mansarda, steklo in sonce

Ko smo načrtovali stekleni kubus na južni strani strehe, smo imeli v mislih, da bo zadeva delovala pozimi kot grelec, za poletje pa smo vedeli, da se bo prostor pregreval. Izbrali smo troslojno zasteklitev in predvideli tudi, da bo potrebna zaščitna folija za steklo.

Želeli smo počakati na prve sončne dni, da bi videli kako se bo zadeva obnašala. In prišel je mesec marec in v prostoru pod kubusom je bilo tropskih 32 stopinj.

Zaščitna folija za steklo

Pridobili smo ponudbe za montažo reflektivne folije za zaščito steklenih površin pred prekomernim pregrevanjem prostorov. Prišli smo do problema in sicer montaža na notranji strani ni bila možna zaradi troslojne zasteklitve. Sredinsko steklo bi namreč zaradi dvojnega pregrevanja počilo. Tako so zatrdili strokovnjaki iz podjetja Reflex in podjetja 3M. Edina možnost je torej montirati folijo na zunanjo stran, kjer pa nima tolikšne obstojnosti zaradi vremenskih vplivov. Garancija proizvajalca 3M – 3 leta.

Po brskanju za informacijami kako problem troslojne zasteklitve in pregrevanja prostorov rešujejo v tujini ugotavljamo, da se najbolje obnese kombinacija dvojslojne zasteklitve in notranje montaže folije. Investicija v okna je torej občutno nižja, pregrevanje pa je dolgotrajno mogoče rešiti z montažo folije na notranjo stran stekla.

Ko bomo drugič gradili, bomo vedeli. Odločili smo se za montažo na zunanjo stran. Montažo je izvedlo podjetje Ugoda d.o.o. Na strehi je zaščitna folija RE35SIARXL Silver (proizvajalec: 3M, zmanjšanje skupne sončne energije: 73 %, zmanjšanje sončnega sevanja: 62 %, blokada UV svetlobe: 99 %, transmisija vidne svetlobe: 31 %, garancija 3 leta). Na navpičnih steklih pa je folija Prestige 70 external (proizvajalec: 3M, visoko-tehnološka atermična nano-folija, zmanjšanje celotne sončne energije: 62 %, zmanjšanje UV sevanja: 99,9 %, transmisija vidne svetlobe: 62 %, garancija 7 let).

Dodaj odgovor